Oktatási rend - ha szombat, akkor egyetem

Kérdések és válaszok a munkavédelmi szakmérnök / szakember képzésről

Hogy kezdődik a képzés?

A képzésüket most kezdőknek az első alkalom február 3-án 9:00-16:30-ig tart, személyes formában lesz megtartva.

Az első napon a beiratkozási folyamattól függetlenül részt tud venni. A felvételi döntést és a beiratkozással kapcsolatos információkat a Tanulmányi Osztály küldi emailben.

A képzés helyszine: Budapest, Népszinház utca 8. 318 terem.

Ha nem tud eljönni az órára, akkor távolról is követheti a foglalkozást: http://bbb2.banki.hu/b/sza-qvh-amn.

Meddig jelentkezhetek?

A képzésre jelentkezni a lap alján lévő “Eldöntöttem, JELENTKEZEM!” gombra kattintva január 15-ig tud.

Milyen végzettséget szerezhetek?

A mérnöki előképzettségűek lesznek szakmérnökök, a nem mérnöki diplomával jelentkezők szakemberek lesznek. A munkavédelmi szakirányú továbbképzési szakon szerzett diploma feljogosít a felsőfokú munkavédelmi végzettséghez kötött tevékenységek folytatására.

Kötelező a személyes megjelenés?

Az előadásokon a személyesen jelenlévők szempontjai részesítjük előnyben, viszont az előadások közvetítésével az órák távolból is követhetők, és az előadásokon a távjelenlétet nem tekintjük hiányzásnak. Több tárgynál a gyakorlaton a csoportjelentkezéssel választani lehet majd a személyes és távjelenlét között.

Kötelező megjelenésre félévenként 1-2 pénteki és 2-3 szombati napon kell készülni, majd a vizsgaidőszakban 1-3 szóbeli vizsga.

Segítség a virtuális szoba belépéshez: https://munkavedelmitovabbkepzes.hu/munkavedelmi-szakmernok-bbb-belepes/

Mikor kell részt venni a foglalkozásokon?

Az előadásokat élőben tervezzük, a személyes megjelenés lehetőségével. A jelenlét ellenőrzésekor az előadást távolból követő, bejelentkezett részvételt is jelenlétnek fogadjuk el. Az előadásokat rögzítjük, és azok a távoktatási rendszerünkben visszanézhetők a félév végéig.

Felmentés tárgyakból

A kreditbeszámításról kari bizottság dönt, a hallgató kérésére indult eljárásban. Egyetemi képzésbe csak egyetemen folytatott tanulmányok eredménye számítható be. Mivel az Óbudai Egyetem munkavédelmi képzésére a tudásért jelentkeznek, nem ajánljuk a kreditbeszámítást, mert a munkavédelmi tevékenységekhez naprakész, felsőfokú ellátásához szükséges tartalmú és szintű képességeket csak ebben a képzésben lehet elsajátítani, még akkor is ha a korábban felvett tantárgyak neve, leírása arra is utal.

Milyen lehetőségeim vannak a mielőbbi felsőfokú munkavédelmi képzés megszerzésére

A felsőfokú munkavédelmi képzés megszerzésének feltétele egy meglévő felsőfokú végzettség, azaz egy alapdiploma. Ha műszaki területről származik a mérnöki végzettsége, akkor munkavédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzési szakra, más tudományterületen szerzett egyetemi diplomával munkavédelmi szakember szakirányú továbbképzési szakra  iratkozhat.

A felsőfokú végzettség megszerzésénél közömbös, hogy milyen középfokú végzettsége van.

Felsőfokú végzettség hiányában a felsőfokú munkavédelmi végzettség megszerzésének megelőző lépése egy egyetem elvégzése. Ha rászánja magát, célszerű a műszaki képzési területről választani szakot, hiszen akkor szakmérnök lehet idővel. Lakhelye, jelenlegi munkája és sok más tényező befolyásolhatja, hogy milyen alapdiplomát céloz meg. Impozáns egy gépész vagy villamosmérnöki alapdiplomával indítani, de egy környezetmérnöki vagy biztonságtechnikai mérnöki alapdiploma is a kijelölt úton van.

Karunk képzési lehetőségekről itt tájékozódhat: 

https://www.felvi.hu/felveteli/egyetemek_foiskolak/!IntezmenyiOldalak/szervezet.php?szer_id=217&elj=23p

A karunkon kínált út:  Biztonságtechnikai mérnöki alapdiploma, majd a munkavédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzési szak, ezzel a munkavédelmi szakmérnöki meglesz.

Ha van még lendület, akkor Biztonságtechnikai mérnöki mesterdiploma, sőt a Biztonságtudományi Doktori Iskola lehet a folytatás.  

Milyen számonkérések vannak?

  • A legtöbb tárgynál egyéni vagy csoportos évközi feladatot kell készíteni.
  • A gyakorlatok és laborok után jegyzőkönyvet vagy beszámolót kell leadni.
  • A félévközi és kurzusvégi számonkérések számítógépes teszttel folynak, amihez megadott feltételekkel kell otthon vagy a munkahelyén rendelkeznie. (A tesztekre az egyetemre nem kell bejönni.)
  • Szóbeli vizsga személyes megjelenéssel, rendkívüli helyzetben on-line folyik.

Középfokú végzettséggel beiratkozhatok?

A Munkavédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzési szak bemeneti követelménye egy mérnöki alap- vagy mester végzettség; míg egyéb egyetemi végzettséggel Munkavédelmi szakember szakirányú továbbképzési szakra tud beiratkozni.

Ha önnek nincs felsőfokú végzettsége, akkor sajnos másoddiplomás képzésre egyik egyetemen sem tudják felvenni.

A diplomával nem rendelkező Munkavédelmi technikusok számára az Óbudai Egyetemen Biztonságtechnikai mérnök képzését ajánljuk, melyen a mérnöki alapdiploma hét félév alatt megszerezhető. A Biztonságtechnikai mérnök diploma birtokában a felsőfokú Munkavédelmi szakmérnök szakirányú továbbképzési szakra is be tud iratkozni.

Ha további tanulmányai tervei is vannak, akkor várjuk a Biztonságtechnikai mérnök mesterképzésen, majd a Biztonságtudományi Doktori iskolában. A szakmérnöki és a mesterképzést akár párhuzamosan is folytathatja.

A mérnöki alap-, mester- és doktori képzés nappali és levelező formában, államilag támogatott és térítéses formában is indul.

Dr. Szabó Gyula

Dr. Szabó Gyula

Dr. habil. Szabó Gyula egyetemi docens. Szakfelelős a Munkavédelmi szakember, Munkavédelmi szakmérnök, a Specialista munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések kivizsgálása területén és az Ergonómia és emberi tényezők szakember szakirányú továbbképzési szakokon. Az Ergonómia, az Esettanulmány és a Szakdolgozat tárgyak tárgyfelelőse. Oktat a gépészmérnök, mechatronikai mérnök, környezetmérnök, és biztonságtechnikai mérnök alap- és mesterszakokon. Témameghírdető és oktató a Biztonságtudományi Doktori Iskolában. Aktív több társadalmi szervezetben, konferencia bizottságban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük