CERA xls változat

A CERA-xls változatát gyakorlott munkavédelmi szakemberek, az ergonómiai csapat tagjai tudják használni egy kétnapos tréning elvégzése után. A CERA-xls kitöltése számítógépen történik, munkalapokon a vizsgált munkahelyen mért értékeket, számszerű adatokat kell megadni, ábrákon kell testrészeket jelölni, és eldöntendő kérdéseket kell megválaszolni.

a.) Az értékelés területei

A CERA értékelés az EN 1005 szabványsorozat elemeinek megfelelő értékelésekre alkalmas, azaz:

  • testhelyzet,
  • kézi anyagmozgatás,
  • erőkifejtés,
  • ismétlődő mozdulatok

A CERA-xls célja elsősorban a kockázatmentes állapot igazolása és a magas kockázatú helyzetek szűrése, de alkalmas a papír alapú változattal nem értékelhető helyzetek értékelésére is. Az alkalmazás kifejezetten célszerű az erőkifejtés, a kézi anyagmozgatás és az ismétlődő mozdulatok kockázatainak meghatározására olyan esetekben, amikor a papír változat alkalmazásának bizonyos feltételei nem teljesülnek.

Az értékelőlap tervezése a meglévő xls alapú módszerek előnyös megoldásainak, a gyakorlati igények és a szabványban megjelenő módszertan ötvözését jelentette.

A CERA-xls értékelésre szolgáló munkafüzet több munkalapot tartalmaz, melyet az egyes értékelési területeknek felelnek meg. Mivel a CERA-xls alkalmazás egy helyszíni felmérést követő irodai adatfeldolgozással történik, nem számolunk a dolgozó jelenlétével, a megkérdezéses módszerek itt nem szerepelnek.