Merre tovább, munkavédelem?

Az Európai Úniós elképzelés a  Biztonságosabb és egészségesebb munkahely mindenkinek – Az Európai Unió munkahelyi egészségvédelemre és biztonságra irányuló jogszabályainak és politikájának modernizálása 2017 végén jelent meg.

Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás biztos által készített anyag szerint a munkahelyi egészségvédelemre és biztonságra vonatkozó három legfontosabb intézkedés:

  1. A küzdelem fokozása a foglalkozási eredetű rákos megbetegedések ellen, fokozott iránymutatással és figyelemfelhívással kísért jogalkotási javaslatok révén
  2. Vállalkozások támogatása – különös tekintettel a mikrovállalkozásokra és a kkv-kra – a munkahelyi egészségvédelmi és biztonsági szabályoknak való megfelelésben
  3. Együttműködés a tagállamokkal és a szociális partnerekkel az elavult szabályok kivezetése és aktualizálása, valamint a hatékonyabb és átfogóbb munkahelyi védelem, megfelelőség és végrehajtás biztosításával kapcsolatos erőfeszítések újrapozicionálása érdekében.

Tervbe kerül az uniós jogszabályok aktualizálása és az elavult rendelkezések kivezetése, így elsősorban a

  • munkahelyek,
  • képernyős munkahelyek,
  • munkavédelmi jelzések,
  • biológiai anyagok, és az
  • egyéni védőeszközök használatáról szóló szabályozások felülvizsgálata.

Az Óbudai Egyetem munkavédelmi képzésén oktatók részesei az Európai Úniós munkavédelmi szakma formálásának, és tudásuk elérhetővé teszik a képzés hallgatói számára.

Dr. Szabó Gyula

Dr. Szabó Gyula

Dr. habil. Szabó Gyula egyetemi docens. Szakfelelős a Munkavédelmi szakember, Munkavédelmi szakmérnök, a Specialista munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések kivizsgálása területén és az Ergonómia és emberi tényezők szakember szakirányú továbbképzési szakokon. Az Ergonómia, az Esettanulmány és a Szakdolgozat tárgyak tárgyfelelőse. Oktat a gépészmérnök, mechatronikai mérnök, környezetmérnök, és biztonságtechnikai mérnök alap- és mesterszakokon. Témameghírdető és oktató a Biztonságtudományi Doktori Iskolában. Aktív több társadalmi szervezetben, konferencia bizottságban.