Dr. Tedros, a WHO főigazgatójának üzenete a munkavédelemről

A munkavállalók egészségének és jólétének biztosítása elengedhetetlen az egészségesebb világhoz és a fenntartható gazdasági fejlődéshez függetlenül attól, hogy kiről van szó vagy hol dolgozik.

Minden embernek joga van az egészséges és biztonságos munkakörülmény és senki sem betegedhet meg vagy halhat meg a munkája miatt. A világon a munkavállalók egészsége és a munkahelyi veszélyek, amelyeknek ki vannak téve, még mindig nagyban különbözik az országok között és azokon belül.

Ahol a munkavállalók anélkül férhetnek hozzá a szükséges szolgáltatásokhoz, hogy aggódniuk kellene azért, hogy megengedhetik-e maguknak, ott a munkával kapcsolatos sérüléseket és betegségeket meg lehet előzni és kezelni. Ha megvédjük a dolgozókat a munkahelyi rákkeltő anyagokkal és a munkahelyi légszennyezettséggel szembeni, akkor a csökkenthetjük a rákos megbetegedéseket és a légzőszervi állapotokat.

Éppen ezért az egészségügyi rendszerekbe való beruházás több, mint egy közönséges egészségügybe történő beruházásnál, ez befektetés a munkaerőbe, a termelékenység növekedésébe be és a gazdasági fejlődésbe. Elengedhetetlen a kutatás ahhoz, hogy megértsük, mi károsítja a munkavállalók egészségét, és mit tehetünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk az ártalmat.

Biztosítani szeretnénk, hogy a jövő munkavégzése egészséges legyen. A WHO szorosan együttműködik a Nemzetközi Munkaügyi Szervezettel a fenntartható fejlesztési célok elérése érdekében, és ez magában foglalja a tisztességes munka előmozdítását mindenkinek.

Működjünk együtt azért, hogy mindenki biztonságban maradhasson, és okosan dolgozzon.

Köszönöm

Dr. Szabó Gyula

Dr. Szabó Gyula

Dr. Szabó Gyula egyetemi docens, Munkavédelmi Kiemelt szakcsoport vezető. Szakfelelős a Munkavédelmi szakember, Munkavédelmi szakmérnök, a Specialista munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések kivizsgálása területén és az Ergonómia és emberi tényezők szakember szakirányú továbbképzési szakokon. Az Ergonómia, az Esettanulmány és a Szakdolgozat tárgyak tárgyfelelőse. Oktat a gépészmérnök, mechatronikai mérnök, környezetmérnök, és biztonságtechnikai mérnök alap- és mesterszakokon. Témameghírdető és oktató a Biztonságtudományi Doktori Iskolában. Aktív több társadalmi szervezetben, konferencia bizottságban.