Dr. Tedros, a WHO főigazgatójának üzenete a munkavédelemről

A munkavállalók egészségének és jólétének biztosítása elengedhetetlen az egészségesebb világhoz és a fenntartható gazdasági fejlődéshez függetlenül attól, hogy kiről van szó vagy hol dolgozik.

Minden embernek joga van az egészséges és biztonságos munkakörülmény és senki sem betegedhet meg vagy halhat meg a munkája miatt. A világon a munkavállalók egészsége és a munkahelyi veszélyek, amelyeknek ki vannak téve, még mindig nagyban különbözik az országok között és azokon belül.

Ahol a munkavállalók anélkül férhetnek hozzá a szükséges szolgáltatásokhoz, hogy aggódniuk kellene azért, hogy megengedhetik-e maguknak, ott a munkával kapcsolatos sérüléseket és betegségeket meg lehet előzni és kezelni. Ha megvédjük a dolgozókat a munkahelyi rákkeltő anyagokkal és a munkahelyi légszennyezettséggel szembeni, akkor a csökkenthetjük a rákos megbetegedéseket és a légzőszervi állapotokat.

Éppen ezért az egészségügyi rendszerekbe való beruházás több, mint egy közönséges egészségügybe történő beruházásnál, ez befektetés a munkaerőbe, a termelékenység növekedésébe be és a gazdasági fejlődésbe. Elengedhetetlen a kutatás ahhoz, hogy megértsük, mi károsítja a munkavállalók egészségét, és mit tehetünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk az ártalmat.

Biztosítani szeretnénk, hogy a jövő munkavégzése egészséges legyen. A WHO szorosan együttműködik a Nemzetközi Munkaügyi Szervezettel a fenntartható fejlesztési célok elérése érdekében, és ez magában foglalja a tisztességes munka előmozdítását mindenkinek.

Működjünk együtt azért, hogy mindenki biztonságban maradhasson, és okosan dolgozzon.

Köszönöm

Dr. Szabó Gyula

Dr. Szabó Gyula

Dr. habil. Szabó Gyula egyetemi docens. Szakfelelős a Munkavédelmi szakember, Munkavédelmi szakmérnök, a Specialista munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések kivizsgálása területén és az Ergonómia és emberi tényezők szakember szakirányú továbbképzési szakokon. Az Ergonómia, az Esettanulmány és a Szakdolgozat tárgyak tárgyfelelőse. Oktat a gépészmérnök, mechatronikai mérnök, környezetmérnök, és biztonságtechnikai mérnök alap- és mesterszakokon. Témameghírdető és oktató a Biztonságtudományi Doktori Iskolában. Aktív több társadalmi szervezetben, konferencia bizottságban.